Misiunea Arsit
Sunteti aici :: Presa » Comunicate » Comunicate de presa - 2013 » 10.04.2013 - ARSIT solicita crearea de Tribunale Fiscale

10.04.2013 - ARSIT solicita crearea de Tribunale Fiscale

Fundaţia Konrad-Adenauer (KAS), Institutul Ordoliberal (IOL) si Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) au lansat,  în cadrul evenimentului «Cum putem face reformă fiscală in Romania?», organizat pe 9 aprilie 2013, doua proiecte, dintre care unul urmareste infiintarea tribunalelor fiscale, iar celalalt reforma impozitului pe profit.

  •  Tribunalele fiscale. Cum se pot soluţiona litigiile fiscale în instanţă?

Sven-Joachim Irmer, directorul Fundatiei Konrad Adenauer pentru Romania si Republica Moldova a precizat ca orice proiect de reforma, fie a sistemului judiciar sau fiscal, trebuie sa se bazeze pe ideea de dreptate, aceasta fiind garantul stabilitatii si transparentei actului judiciar si administrativ, precum si al increderii populatiei in autoritati.

Procedurile fiscale complicate şi neîncrederea în sansele şi competenţele ANAF si al instantelor de contencios administrativ de a soluţiona litigiile in materie fiscala sunt factori care determină contribuabilii să renunţe la drepturile lor.  D-na Diana Magdalena Bulancea, Judecător la Curtea de Apel Bucureşti a atras atenţia asupra faptului că „Cel mai mic termen de stabilire a unui termen de judecată este de 182 de zile, în timp ce pregatirea în facultate este de 0 zile”. În acest context, ARSIT pledează pentru specializarea instanţelor în contenciosul fiscal, specializare care va ajuta, în egală măsură avocaţii, judecătorii şi funcţionarii ANAF.

„Specializarea ar avea două consecinţe importante: concentrarea asupra pregătirii judecătorilor in dreptul fiscal, respectiv urgentarea judecăţii, prin acordarea unor termene de judecată relativ scurte” – a precizat Luisiana Dobrinescu, Coordonator al Grupului de Analiza Fiscală din cadrul ARSIT.

„Tribunalele fiscale sunt o necesitate pentru contribuabilul din România şi un câştig pentru statul român. Adaptate la sistemul de drept românesc, sistemele care funcţionează deja cu succes la nivel internaţional pot reprezenta un punct de pornire şi modele de bună practică pentru dezvoltarea propriilor noastre Tribunale fiscale”, precizează Delia Cataramă, Director Executiv ARSIT.

Pentru specializarea instanţelor în România, ARSIT ia in considerare trei masuri, adoptate etapizat: majorarea schemei de personal din cadrul instantelor, promovarea judecătorilor către tribunale, respectiv curti de apel si formarea profesională continuă a judecătorilor.

  •  Reforma impozitului pe profit

Reforma impozitarii veniturilor a fost un alt subiect abordat in cadrul conferintei, iar propunerile au venit din partea lui Valentin M. Ionescu, Preşedintele Institutului Ordoliberal (IOL).

Asociatia Institutul Orodoliberal propune inlocuirea impozitarii profitului detinut de o companie cu un impozit pe capital, care ar reduce presiunea fiscala individuala de 3 – 3,5 ori, fata de sistemul actual. Impozitul in cota de 16% s-ar aplica asupra diferentei de activ net inregistrat in 2 ani consecutiv. In acest mod, impozitul ar fi mai putin sanctionator asupra acumularii de capital şi ar diminua evaziunea fiscala.

In materia impozitelor directe,  Dragoş Pătroi, Managing partner DRP Tax Wizards, a vorbit despre cheltuielile deductibile permise de stat la calculul profitului net impozabil. El sustine admiterea la deductibilitate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării efectiva a businessului, nu exclusiv în scopul obţinerii de venituri, aşa cum se întâmplă în prezent.

Vigil Radu, partener la Viboal FindEx a precizat că in sfera prețurilor de transfer este necesara introducerea unui tratament simplificat pentru întreprinderile mici: “În România se solicită întocmirea de dosar de preț de transfer chiar și contribuabililor foarte mici, cu cifre de afaceri de 100.000 euro, în condițiile în care costul unui astfel de dosar poate ajunge și la 15-20.000 euro. În Ungaria, de exemplu, nu se solicită dosar de preț de transfer companiilor cu o cifră de afaceri sub 10 milioane de euro”

  •  Contributii sociale

Gabriel Biriş, avocat Biriş-Goran, a adus în discuţie un nou sistem de aplicare a contribuţiilor sociale prin care acestea să fie plafonate la maxim patru salarii medii pe economie. Plafonul s-ar aplica sumei veniturilor contribuabililor, indiferent de tipul de venit. În acest mod, evaziunea fiscală ar scădea substanţial.

Concluzii

După lansarea proiectului „Tribunalul Fiscal”, pasul următor pe care ARSIT îl va face constă în desfăsurarea unor consultări publice pentru popularizarea proiectului, la care să ia parte toate părţile interesate în specializarea instanţelor judecătoreşti în materia contenciosului fiscal în România.

De asemnea, propunerea asociatiei Institutul Ordoliberal cu privifre la reforma impozitului pe profit va fi comunicata patronatelor, pentru masurarea impactului, dupa care se va transmite Ministerului Finantelor, daca este sustinuta de contribuabili.

Cont membru


Nu esti membru ARSIT?

 
Multumim companiilor care lupta alaturi de noi pentru realizarea misiunii noastre
Forum
PayU


Taxpayers Association of Europe Membru al Taxpayers Association of Europe