Misiunea Arsit
Sunteti aici :: Presa » Comunicate » Comunicate de presa - 2013 » 26.02.2013 - ARSIT solicita ANAF permiterea depunerii declaratiilor contribuabililor

26.02.2013 - ARSIT solicita ANAF permiterea depunerii declaratiilor contribuabililor

Joi, 28 februarie 2013 este ultima zi pentru depunerea în termen a declarației anuale informative privind impozitul reținut și plătit pentru veniturile cu regim de reținere la sursă/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți.

Mai mulți membrii ARSIT au sesizat asociația că funcționarii ANAF refuză să primească aceste declarații, impunând contribuabililor români să furnizeze codul fiscal ROMÂNESC al companiilor străine care au încasat venituri.

ARSIT consideră că neprimirea declarațiilor pe acest motiv este un abuz din următoarele considerente:

a) Obligația de depunere a declarației revine plătitorului de venit, în timp ce obligația de obținere a acestui cod revine nerezidentului. Astfel, ARSIT consideră că nu trebuie sancționat plătitorul de venit pentru neconformitatea fiscală a nerezidentului, beneficiar de venit.

b) Plătitorul de venit nu are niciun drept legal de a cere înregistrarea contribuabilului nerezident în lipsa unui mandat expres din partea acestuia, practic ÎMPOTRIVA VOINȚEI SALE. Mai mult decât atât, există pericolul ca un nerezident care are relații contractuale cu mai multe persoane juridice române, în lipsa acordului săi expres, să primească înregistrări fiscale multiple în România - fapt care ar contrazice însuși scopul reglementării, acela de a avea o evidență a nerezidenților, beneficiari de venituri din România. Organele de administrare fiscală din teritoriu nu dispun de o procedură în baza căreia să facă aceste înregistrări fiscale ale nerezidenților. În urma întrebărilor adresate de membrii noștri diferitelor administrații financiare privind modalitatea în care s-ar putea face o astfel de înregistrare, răspunsul a fost: "nu există formular, nu există procedură, faceți în scris`.

Menționăm că deși acest model de declarație a fost valabil și la termenul de depunere 28 februarie 2012, atunci aceste declarații s-au primit fără nici o problemă. Mai mult, modelul declarației disponibil pe site-ul ANAF nici măcar nu este cel nou aprobat prin HG 50/2012, ci este tot cel vechi, care nu prevedea obligația declarării acestei informații.

Ca urmare, ARSIT propune două soluții:

    1. Primirea formularului fără completarea Codului de identificare fiscală atribuit de autoritatea fiscală din România nerezidentului

Sau:

    1. Înlocuirea declarării Codului de identificare fiscală atribuit de autoritatea fiscală din România cu alte informații despre nerezident, așa cum era în formularul anterior.

Propunerile au fost transmise ANAF printr-o scrisoare al cărei text este disponibil aici:

http://www.arsit.org.ro/files/2013/03/821_Adresa_MF.pdf

Cont membru


Nu esti membru ARSIT?

 
Multumim companiilor care lupta alaturi de noi pentru realizarea misiunii noastre
Forum
PayU


Taxpayers Association of Europe Membru al Taxpayers Association of Europe