Misiunea Arsit
Sunteti aici :: Rezultate » Cerem transparenta » Fiscul util si politicos » 2012 » Decembrie

Decembrie

(1)2012/09/819_120617_studying_-economics-3[1].jpg În perioada 20-30 noiembrie 2012, Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) a derulat a doua etapă a proiectului "Fiscul util și politicos`. Încurajați de deschiderea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și încrezători în dorința autorităților de a oferi servicii de calitate contribuabililor, de această dată am extins studiul la un număr de 216 administrații financiare din întreaga țară.

Astfel, funcționarilor din cadrul acestor administrații le-a fost adresată o întrebare foarte simplă și de actualitate: "Săptămâna aceasta vom înființa în România o sucursală a unei companii din Franța. Această sucursală trebuie să aplice sistemul de TVA la încasare?` Răspunsul corect ar fi trebuit să fie "nu`.

Și totuși, la nivel general, dintre cele 216 de administrații studiate, în peste 84% din cazuri funcționarii au evitat să răspundă sau au dat răspunsuri greșite:

  • 61 au dat răspunsuri eronate;
  • 122 nu au oferit un răspuns;
  • 8 au răspuns evaziv: "Citiți legea`;
  • 25 au dat răspunsul corect.

Și de data aceasta am primit răspunsuri cel puțin "curioase`, cum ar fi:

  • "Faceți cum doriți dumneavoastră!`
  • "Aplicați sistemul numai dacă vă convine!`
  • "Noi nu avem atâta personal cât să se ocupe de toate problemele.`
  • "Această informație o să o aflați de la Registrul Comerțului.`
  • "Mă depășește! Sunați la juriști.`
  • "Eu mă ocup de ajutoarele de căldură!`

Ne-am fi dorit ca în această etapă a studiului concluziile să fie mai bune, însă analiza comparativă a rezultatelor oferă o altă imagine:

Septembrie 2012

Noiembrie 2012

Total administrații în eșantion, din care:

47

100%

216

100%

a) au dat răspunsuri eronate

5

11%

61

28%

b) nu au dat niciun răspuns

23

49%

122

56%

c) au dat răspunsul "Citiți legea`

8

17%

8

4%

d) au dat răspunsul corect

11

23%

25

12%

Una dintre explicațiile plauzibile pentru aceste rezultate ar putea fi noutatea sistemului de aplicare a TVA la încasare, însă contribuabilii au avut obligația de a depune declarația 097 de luare în evidența sistemului de TVA la încasare la 25 octombrie 2012, moment în care funcționarii publici trebuiau să știe să ofere îndrumări privind aplicabilitatea acestui sistem.

Ca urmare a derulării acestei etape a programului, ARSIT a ajuns la următoarele concluzii:

a) Funcționarii publici sunt supraîncărcați și nu sunt specializați pe un anumit domeniu de asistență;

b) Deși la nivelul ANAF există o procedură privind acordarea de asistență telefonică, funcționarii nu răspund indicând numele instituției unde s-a sunat și numele lor;

c) Au existat situații în care, deși am insistat, funcționarul public nu a dorit să își spună numele;

d) Deși studiul s-a derulat și înainte, și după efectuarea de traininguri la nivelul administrațiilor pe tema "TVA la încasare`, rata de răspuns nu s-a modificat.

Dintre cele 25 de administrații care au dat răspunsul corect cele mai profesioniste și mai amabile echipe au fost cele din Filiași (județul Dolj), Orăștie (județul Hunedoara), Râmnicu-Vâlcea (județul Vâlcea), Topoloveni (județul Argeș), Vaslui (județul Vaslui).

Pentru profesionalismul lor, ARSIT îi va premia pe cei 5 funcționari publici din localitățile menționate, respectiv:

Domnul Dumitru Enache - AFP Filiași

Doamna Doina Boca - AFP Orăștie

Doamna Georgiana Stănică - AFP Râmnicu-Vâlcea

Doamna Maria Marin - AFP Topoloveni

Doamna Camelia Ștefăniță - AFP Vaslui

Remarcăm că doamna Camelia Ștefăniță a fost premiată și la etapa din septembrie 2012 a studiului ARSIT. Conform prevederilor art. 106 lit. c) al HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici, "în scopul formării unui corp profesionist de funcționari publici, evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici stabilește cadrul general pentru: […] c) asigurarea unui sistem motivațional, prin recompensarea funcționarilor publici care au obținut rezultate deosebite, astfel încât să fie determinată creșterea performanțelor profesionale individuale`. ARSIT propune în mod public recompensarea, în limitele legii, de către ANAF a dnei Camelia Ștefăniță de la AFP Vaslui pentru profesionalismul ei!

Ca urmare a derulării acestei etape a programului, ARSIT face următoarele propuneri:

a) Transformarea Centrului de asistență a contribuabililor într-un call-center unic la nivel național pentru acordarea de asistență telefonică. Acest call-center să fie deservit de un număr mai mare de funcționari publici și să fie structurat pe tipuri de impozite, astfel încât, atunci când un contribuabil sună, să i se dea posibilitatea să aleagă tipul de impozit pentru care solicită asistență, iar cei care răspund să aibă un domeniu mai precis de specializare, pentru a putea acorda asistență de mai bună calitate;

b) Publicarea pe site-ul ANAF a procedurii privind acordarea de asistență telefonică;

c) Instruirea funcționarilor publici privind respectarea procedurii ANAF de acordare a asistenței telefonice și acordarea de informații oricărei persoane care sună la telefon;

d) Acordarea unei mai mari perioade de implementare pentru modificările legislative semnificative, pe parcursul căreia să se efectueze mai multe instruiri.

Cont membru


Nu esti membru ARSIT?

 
Multumim companiilor care lupta alaturi de noi pentru realizarea misiunii noastre
Forum
PayU


Taxpayers Association of Europe Membru al Taxpayers Association of Europe