Misiunea Arsit
Sunteti aici :: Rezultate » Cerem transparenta » Fiscul util si politicos » 2012 » Septembrie

Septembrie

(1)2012/09/819_120617_studying_-economics-3[1].jpgIn cursul lunii Septembrie 2012, ARSIT a realizat un studiu în rândul a 47 de administrații fiscale din România (câte una din fiecare județ plus 5 sectoare ale Bucureștiului și Centrul de asistență a contribuabililor) cărora le-a adresat o întrebare simplă: Reprezint o societate comercială din România care va plăti drepturi de autor unei persoane fizice rezidente în Germania. Ce impozit și contribuții rețin? Unde le declar si unde le plătesc?
Ne așteptam ca prima reacție să fie solicitarea de informații suplimentare și ne-am pregătit cu următoarele, pe care să le transmitem, dacă se solicită:
a) Despre contract: Contractul se va semna în Octombrie 2012 și va fi pe o perioadă de 4 luni și prevede că persoana fizică din Germania cedează societății din România dreptul de a folosi un design.
b) Despre beneficiarul venitului: Persoana fizica stă în Germania și nu are nici un fel de prezență fizică în România.
Răspunsul corect la întrebarea adresată de ARSIT era:
a) În ceea ce privește IMPOZITUL: Venitul din dreptul de autor obținut de cetățeanul german este venit impozabil in Romania conform art. 115 alin. 1 lit. d) Cod fiscal si se impoziteaza cu 16% aplicat venitului brut conform art. 116 alin. (2) lit. d) Cod fiscal. Conform Art. 118 Cod fiscal, daca nerezidentul prezinta certificat de rezidenta fiscala in Germania se va aplica cota de 3% din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Germania si Romania. Impozitul astfel retinut se va declara prin declarația 100 la secțiunea "Impozit asupra veniturilor persoanelor fizice nerezidente" și se va plăti în contul unic buget de stat până pe 25 a lunii urmatoare celei în care s-a plătit dreptul de autor.
b) În ceea ce privește CONTRIBUȚIILE: Se aplica Regulamentul CE nr. 883/2004. Conform art. 11 alin. (3) lit. a) al acestui regulament, persoana care desfășoară activități independente într-un stat se supune legislației de asigurări sociale din acest stat. Prin excepție, conform art. 12 alin. (2) din același Regulament, Persoana care desfășoară în mod obișnuit o activitate independentă într-un stat membru și care se deplasează în alt stat membru pentru a desfășura o activitate similară continuă să fie supusă legislației primului stat membru, cu condiția ca durata previzibilă a activității să nu depășească douăzeciși patru de luni.
Datele de contact ale administrațiilor unde s-a sunat au fost luate de pe site-ul http://anaf.mfinante.ro Sectiunea Utile - Adrese site-uri teritoriale.
Etapa 1: Din 47 de administrații sunate rezultatele au fost:
a) 5 au dat răspunsuri eronate;
b) 27 nu au oferit răspuns (fie nu s-a răspuns la telefon, fie ni s-a spus că să revenim până se mai documenteaza);
c) 7 au dat răspunsul: `Citiți legea`;
d) 8 au dat răspunsul corect.

Etapa 2: Am revenit cu înca un telefon la cei ce ne-au spus să revenim sau cei care nu răspundeau și rezultatele finale sunt:
a) 5 au dat răspunsuri complet eronate;
b) 23 nu au oferit răspuns;
c) 8 au dat răspunsul: `Citiți legea`;
d) 11 au dat răspunsul corect.
Pe baza a 3 indicatori:
  1. Răspuns final obținut;
  2. Timp de răspuns;
  3. Amabilitate
am selectat cele mai bune 5 administrații.
Devino membru și pana la 31 octombrie 2012 voteaza tu adminstrația de nota zece! Aceasta are șansa de a intra in cursa pentru premiul anual `Fiscul util și politicos`.

TOP 5 CELE MAI BUNE ADMINISTRAȚII ALE LUNII SEPTEMBRIE 2012


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 10/10.

Administrație
AFP a Municipiului Pitești

Răspuns final obținut
Daca persoana rezidentă în Germania prezintă Certificat de rezidență fiscală (CRF) se aplică Convenția de evitare a dublei impuneri (CEDI) și impozitul pentru Germania este 3%. Să fiți atentă și la protocolul la sfârșitul convenției!

În cazul în care nu prezintă CRF se retine impozit 16%, impozit pentru nerezidenți care se declară cu formularul 100.

Nu se rețin contribuții.

Impozitul se achita la trezorerie care se determina astfel: pe site www.mfinante.ro se selectează ANAF/asistența contribuabili. Și acolo sunt trecute toate conturile IBAN pe județe și pe sectoare și se plătește în funcție de administrația căreia îi aparținem. Trebuie să conțină ...20030113. Mai există o declarație privind stopajul la sursă care se depune până în ultima zi a lunii februarie a anului viitor.

Etape necesare pentru răspunsul final: 2

Timp de răspuns total (etapa 1 plus etapa 2): 8 minute

Amabilitate: Foarte amabil

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 7/10.

Administrație
AFP a Municipiului Slobozia

Răspuns final obținut
Cele doua cazuri se tratează astfel: dacă persoana rezidentă în Germania nu prezintă CRF se reține impozit 16%. Dacă prezintă CRF se aplică CEDI și se aplică nivelul de impozit prevăzut în convenție (nu știe despre ce sumă este vorba). Nu se rețin contribuții. Dar cel mai bine ar fi să mă adresez prin e-mail administrației financiare a sectorului din care este sediul social.

Etape necesare pentru răspunsul final: 2

Timp de răspuns total (etapa 1 plus etapa 2): 8 minute

Amabilitate: Foarte amabil

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 9/10.

Administrație
AFP a Municipiului Alba Iulia

Răspuns final obținut
Sunt doua situații: dacă persoana rezidentă în Germania nu prezintă CRF se reține impozit 16% se folosește declarația 100, impozit pe venit personae fizice nerezidente, și se declară până în data de 25 a lunii. Nu se rețin contribuții. Dacă îmi prezintă CRF atunci se aplică prevederile CEDI, nu știe cât este cota de impozit, trebuie văzut în text. Plata se face la bugetul statului, aferent sediului social al societății.

Etape necesare pentru răspunsul final: 2

Timp de răspuns total (etapa 1 plus etapa 2): 9 minute

Amabilitate: Foarte amabil

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 8/10.

Administrație
AFP a Municipiului Focșani

Răspuns final obținut
Nu se rețin contribuții, se reține doar cota de 16% și se declară cu formularul 100, impozit pentru persoane nerezidente. În cazul în care persoana rezidentă în Germania aduce CRF, trebuie consultată CEDI și trebuie văzut ce cotă este prevăzută prin convenție și se declară cota favorabila. Se plătește la bugetul statului intr-un cont pentru impozitul pe venituri nerezidenti.

Etape necesare pentru răspunsul final: 2

Timp de răspuns total (etapa 1 plus etapa 2): 8 minute

Amabilitate: Amabil

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 8/10.

Administrație
AFP a Municipiului Vaslui

Răspuns final obținut
În primul caz în care persoana rezidentă în Germania nu prezintă CRF, se aplica impozit 16% și se declară cu formularul pentru nerezidenți. Nu se rețin contribuții. În cazul in care se prezintă CRF, se consultă CEDI și se analizează ce prevede convenția și se aplică cota cea mai avantajoasa. Se vireaza la bugetul de stat in contul unic.

Etape necesare pentru răspunsul final: 2

Timp de răspuns total (etapa 1 plus etapa 2): 8 minute

Amabilitate: Foarte amabil

Tot până la 31 octombrie 2012 votează și cel mai curios răspuns:

TOP 5 CELE MAI CURIOASE RÄ‚SPUNSURI ALE LUNII SEPTEMBRIE 2012

Raspuns curios:


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 10/10.
Se reține doar impozit, se declară cu declarația 112 și se alocă persoanei din Germania un CNP provizoriu
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 10/10.
Astăzi sunt responsabil de taxa auto și nu vă pot răspunde
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 10/10.
Și noi am întrebat acest aspect la Ministerul de Finanțe însă nu am primit încă un răspuns
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 10/10.
Treceți pe la noi să ne uităm împreună pe legislație, căci telefonic ar dura prea mult
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Votat ca 10/10.
Doamna care se ocupă cu răspunsurile este în concediu. Sunați când revine.

Constatările generale ARSIT urma studiului realizat sunt următoarele:

a) Funcționarii publici nu urmează o procedură uniformă de răspuns la telefon, prin care să răspundă spunând numele lor și numele instituției la care s-a sunat;

b) Unii funcționari au fost reticenți la a acorda informații în momentul în care au aflat că cel care întreabă nu este din județul/localitatea lor;

c) Cei mai mulți funcționari au fost amabili, deși de multe ori nu au oferit nici un răspuns concret;

d) Deși o mare parte a funcționarilor s-au străduit să ajute contribuabilul și chiar să-i ofere răspunsul corect și complet, funcționarii care acordă asistență nu sunt specializați pe un anumit domeniu, ceea ce face destul de dificilă acordarea asistenței la un nivel superior.

În consecință, recomandările ARSIT ce vor fi transmise către ANAF în urma acestui mini-studiu sunt:

a) Adoptarea unei proceduri standard de răspuns la telefon în cadrul ANAF, procedură care să implice răspunderea cu numele instituției și numele persoanei care răspunde;

b) Instruirea personalului ANAF pentru acordarea de informații oricărei persoane care sună la telefon;

c) Transformarea Centrului de asistență a contribuabililor într-un call-center unic la nivel național pentru acordarea de asistență telefonică. Acest call-center să fie deservit de un număr mai mare de funcționari publici și să fie structurat pe tipuri de impozite, astfel încât, atunci când un contribuabil sună, să i se dea posibilitatea să aleagă tipul de impozit pentru care solicită asistență, iar cei care răspund să aibă un domeniu mai îngust de specializare, pentru a putea acorda asistență de mai bună calitate;

d) Efectuarea de training-urile ale personalului imediat ce apar noutăți legislative.

Cont membru


Nu esti membru ARSIT?

 
Multumim companiilor care lupta alaturi de noi pentru realizarea misiunii noastre
Forum
PayU


Taxpayers Association of Europe Membru al Taxpayers Association of Europe