Misiunea Arsit
Sunteti aici :: Rezultate » Cerem transparenta » Fiscul util si politicos » 2013 » Septembrie

Septembrie

București, 20 Septembrie 2013

REZULTATE FISCUL UTIL SI POLITICOS - SEPTEMBRIE 2013

In luna iunie 2013 ARSIT a derulat o noua editie a proiectului "FISCUL UTIL SI POLITICOS`. De data aceasta ARSIT a adresat celor 216 de administratii testate o intrebare la care raspunsul era dificil de formulat datorita:

- Incoerentelor dintre textul de lege si textul din norme

- Testarii unei prevederiintrodusa relativ recente, respectiv prin OG 8/2013, celebra ordonanta adoptata in mai putin de 72 de ore de la publicarea proiectului sau.

Intrebarea a fost: "Vreau sa-mi fac o firma si de la Registrul Comertului am inregistrat-o ca platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Eu am toate CAEN-urile in actul constitutiv, dar in principiu o sa fac activitati de arhitectura, dar probabil ca si consultanta, nu stiu inca. Am inteles ca atunci cand voi taia prima factura de consultanta trec automat la platitor de profit. Puteti sa-mi spuneti de cand sunt obligat sa trec la impozit pe profit si care e procedura ?`

Iar raspunsul putea fi:

a) Treceti la impozit pe profit incepand cu anul urmator celui in care ati inregistrat primul venit din consultant (conform prevederilor din Codul Fiscal, Titlul VI1, 1122, alin (5) )

b) Treceti la impozit pe profit chiar din trimestrul in care inregistrati primul venit din consultanta (conform prevederilor din Normele Metodologice de Aplicare a Codului Fiscal, Titlul VI1, pct 7)

Ne-am fi dorit ca macar un functionar sa sesizeze contradictia dintre lege si norma, sau faptul ca norma excede legea. Acest lucru nu s-a intamplat dar noi am punctat cu punctajul maxim ambele raspunsuri.

Iar rezultatele sunt: dintre cele 216 de administrații studiate:

a) 67 au dat răspunsuri eronate;

b) 109 nu au oferit răspuns;

c) 28 au dat răspunsul: `Citiți legea`;

d) 12 au dat răspunsul corect.

Analiza comparativă a rezultatelor oferă o imagine deprimanta:

Septembrie 2012

Noiembrie 2012

Iunie 2013

Total administratii testate, din care:

47

100%

216

100%

216

100%

Au dat raspunsuri eronate

5

11%

61

28%

67

31%

Nu au dat nici un raspuns

23

49%

122

56%

109

50%

Au dat raspunsul `Citit legea`

8

17%

8

4%

28

10%

Au dat raspunsul corect

11

23%

25

12%

12

6%

Grafic

Din nou, argumentul rezultatelor foarte slabe poate fi noutatea legislativa. Dar oare de ce contribuabilii sunt obligati sa site tot si sunt penalizati pentru orice mica greseala iar functionarii publici sunt liberi sa nu cunoasca legea si, mai mult, sa indrume gresit contribuabilii. De altfel, lipsa de responsabilitate se vede in numarul celor care au indrumat contribuabilul sa ceara lamuriri la Registrul Comertului (19 administratii), ca si cum aceasta ar fi institutia care trebuie sa ofere raspunsuri in domeniul fiscal. Mai mult, la aceasta editie au fost numerosi functionari care nu au dorit sub nici o forma sa-si spuna numele desi noi am insistat (15 functionari au refuzat sa-si spuna numele). Dintre acestia redam mai jos cea mai hilara conversatie:

"ARSIT: Pai de cand trec la impozit pe profit?

Functionarul public: Doamna, intrebati contabilul dv sau daca nu stie, ati putea contacta camera consultantilor si sa vorbiti cu un consultant fiscal.Noi nu facem scolarizare.

ARSIT: Cu cine am avut placerea sa vorbesc?

Functionarul public: "Cutarescu` [n.n. am inlocuit numele pentru a nu genera conflicte]

ARSIT: "Cutarescu` si mai cum?

Functionarul public: "Cutarescu` si la revedere`

Alte răspunsuri hilare au fost:

  • `SRL-urile au profit?`
  • `Daca nu stiti inca, mai bine nu faceti`
  • `Ce naiba, cum la o factura sa treceti la impozit pe profit?`
  • `Obligatia mea este sa va spun ce lege sa cititi`
  • `Dar de ce nu va convine sa ramaneti microintreprindere?`

Dintre cele 12 de administrații care au dat răspunsul corect cele mai profesioniste și amabile echipe au fost în Sectorul 6 București, Bistrița-Năsăud (jud. Bistrița), Găești (jud. Dîmbovița), Focșani (jud. Vrancea), Berești (jud. Galați).

Pentru profesionalismul lor, ARSIT îi va premia pe cei 5 funcționari publici din localitățile menționate, respectiv:

Doamna Adriana Petruța Ghiorghe - Sector 6, București

Doamna Mureșan - AFP Bistrița

Domnul Bitica - AFP Gaesti

Doamna Galatanu Luminita - AFP Focșani

Doamna Rodica Mardare - AFP Berești

Din pacate concluziile de anul trecut raman. Astfel:

a) Funcționarii publici sunt supra-încărcați și nu sunt specializați pe un anumit domeniu de asistență.

b) Deși la nivelul ANAF există o procedură privind acordarea de asistență telefonică, funcționarii nu răspund spunând numele instituției unde s-a sunat și numele lor. Inca de anul trecut ARSIT a solicitat ANAF aceasta procedura, insa pana in acest moment nu a primit-o;

c) Au existat situații în care, deși am insistat, funcționarul public nu a dorit să își spună numele

Desi propunerile ARSIT de anul trecut au fost aduse la cunostinta ANAF, nici una dintre ele nu a fost macar urmarita la nivel declarativ. Astfel le reamintim mai jos in speranta ca prin insistenta vom schimba ceva:

a) Transformarea Centrului de asistență a contribuabililor într-un call-center unic la nivel național pentru acordarea de asistență telefonică. Acest call-center să fie deservit de un număr mai mare de funcționari publici și să fie structurat pe tipuri de impozite, astfel încât, atunci când un contribuabil sună, să i se dea posibilitatea să aleagă tipul de impozit pentru care solicită asistență, iar cei care răspund să aibă un domeniu mai îngust de specializare, pentru a putea acorda asistență de mai bună calitate;

b) Publicarea pe site ANAF a procedurii privind acordarea de asistență telefonică;

c) Instruirea funcționarilor publici privind respectarea procedurii ANAF de acordare a asistenșei telefonice și acordarea de informații oricărei persoane care sună la telefon;

d) Acordarea unei mai mari perioade de implementare pentru modificările legislative semnificative, pe parcursul căreia să se efectueze mai multe instruiri.

Ca urmare rezultatelor acestui proiect si a sugestiilor trimise de ARSIT către ANAF, am primit o scrisoare prin care am fost informați cu privire la disponibilitatea ANAF de accepta publicarea pe portalul ANAF a diplomelor prin care ARSIT i-a premiat pe funcționari pentru profesionalism și promptitudine: "considerăm interesantă și fezabilă propunerea de publicare pe portalul ANAF a diplomelor oferite de ARSIT funcționarilor care s-au dovedit cei mai utili și politicoși în relația cu contribuabilii, exemplul acestora putând avea un rol mobilizator în activitatea colegilor". Textul integral al scrisorii poate fi descărcat de aici.

Cont membru


Nu esti membru ARSIT?

 
Multumim companiilor care lupta alaturi de noi pentru realizarea misiunii noastre
Forum
PayU


Taxpayers Association of Europe Membru al Taxpayers Association of Europe